Eğer öksürük başlamışsa 1'er tatlı kaşığı bal, limon, zeytinyağı karışımını sabah aç karnına olmak üzere günde 2-3 kere veriyorum. Bu karışım da hem boğazı balın sarması ile bir koruma, hastalığa takviye olarak C vitamini ve göğsündeki balgamı yumuşatması için zeytinyağı içeriyor. Soğan-bal ve bu üçlü karışımı vermeye başladıktan 2-3 gün sonra şiddetli öksürük oluyor. Bu balgamın söküldüğüne işaret ediyor ve ertesi güne çok çok rahatlamış olarak başlıyor. Bunun dışında eğer boğaz ile alakalı bir sıkıntısı varsa (bademcik iltihabı vs.) sık sık adaçayı gargarası yaptırıyorum. Eğer bademcikte iltihap çok ilerlemişse bir bardak kaynamış ılımış suya yarım çay kaşığı tuz atıyorum. Gazlı bezi veya temiz bir tülbendi parmağıma geçirerek bademciklerinin orayı siliyorum.
Burnu tıkalıysa ilk bunu çözmek gerekiyor diye düşünüyorum. O açılınca diğerleri de sırayla çözülmeye başlıyor. Bunun için de yakın zamanda keşfettiğim bir yöntem var. Gündüzleri deniz suyu çözeltisi ile sık sık lavabodayızdır. Asıl gece olaylıdır. Gece de dörde bölerek bir kasenin içine soğan koyuyorum, onu da burnuna en yakın olan yatağının bir kenarına. Sabaha kadar orada kalıyor. Odanın kokusu elbette değişiyor ama bir kere bile uyanmadan mışıl mışıl uyumasına değiyor.
Bunların dışında yemek yemesi için hiç zorlamıyorum. Bol bol ılık bitki çayları, ılık ballı limonlu su, tavuk suyuna çorba içiriyorum. Bir de hiç iştahı olmasa da salata onun vazgeçilmezidir. Ayrıca seviyorsa turşu da çok iyi gelecektir. Oğlum 6 yaşına yaklaştı ve bu uygulamaları hala aynı şekilde yapıyorum. Hatta kendim için bile bu yöntemleri uyguluyorum. Çok fena hasta olduğum bir yaz tatilinde 15 gün arayla hastalığım tekrarladı, ben de bu yöntemlerle şifa bulunca antibiyotikle yollarımızı ayırdık...
Bir de hastalığı geçirmekle uğraşmaktan ziyade hasta olmamaya çalışmak adına yaptığımız şeyler var. Bunun için de balık, içerdiği yağların öneminden dolayı çerez, vitamin deposu limon, hele de baş tacım soğanı ve sarımsağı bol bol tüketmeye çalışıyoruz. Bunları yemeklerde, salatalarda kullanmanın yanında sarımsağı çiğ olarak 1-2 diş olmak üzere 2-3 gün arayla yutuyorum. Oğluma da aynı şekilde çok küçük dişlerden yutturuyorum. Ara ara ballı propolisli süt, bal-zencefil, meyve ve çiğ sebze gibi besinlere önem veriyorum. Bir de kış kurabiyemiz var...Onun da tarifini başka bir zamanda veririm :)
Teşekkür ederim, ben de soğanın odanin bir köşesine bırakılarak da gribe karşı önlem olduğunu duymuştum. Yöntemlerin bir arafa verilmesi iyi olmuş.
YanıtlaSilRica ederim...Insan bir konuda çok sıkıntı çekince başkalarının aynı şeyleri yaşamasına iç el vermiyor. Sağlıcakla kalın..
YanıtlaSil